Naujienos

Pasirinkite savo kalbą

Tereses Juozo SiksneliuSusitikino metu bus pristatoma rašytojo, skulptoriaus Juozo Šikšnelio medžio skulptūros ir politinis trileris „ Jautrumo slenkstis“ bei Teresės Šikšnelienės fotografijų paroda‚ „Tekstūra/Faktūra“.

Teresės Šikšnelienės fotografijos

Teresės Šikšnelienės tėvas – žymus Žemaitijos fotografas Konstantinas Bužokas, pati baigusi Vilniaus Universitetą, dirbo matematikos mokytoja, laisvalaikiu fotografuodavo. Išėjusi į užtarnautą poilsį, fotoaparatui galėjo skirti daugiau laiko. Taip gimė nuotraukų ciklai: „Švendubrės ąžuolas“, „Tekstūra/ Faktūra“, „Migloje“.

„Tekstūra/ Faktūra“ – nuotraukose matome ir medžio vidų, ir išorę, kitaip sakant ir formą, ir turinį.

Juozas Šikšnelis (slapyvardis Raidas Dubrė, g. 1950) – prozininkas, dramaturgas, skulptorius. Debiutavo 1991 m. novelių ir apysakų rinkiniu „Štilis“.

Nuo 1994 m. yra Lietuvos rašytojų sąjungos narys, išleidęs daugiau nei dvidešimt knygų – novelių, romanų, pjesių,  detektyvinių kūrinių. Vien pastaraisiais metais išleido romaną „Praeities dulkės – mirties šešėliai“, novelių, apsakymų ir esė rinkinį „Būsenos“ bei trilerį „Jautrumo slenkstis“. 1992 m. ir 1996 m. apdovanotas Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos premijomis už geriausią detektyvinį kūrinį. 2001 m. už romaną „Kryžiau žalio medžio“, 2000 - aisiais rašytojas pelnė I. Simonaitytės ir Žemaitės literatūrines premijas.

„Jautrumo slenkstis“ – politinis trileris apie nūnai vykdomą hibridinį karą prieš Europos Sąjungą. Šiame kūrinyje kiršinamos lenkų ir lietuvių tautos, pradžioje niokojant kapines, vėliau į dienos šviesą ištraukus istorinį artefaktą – LDK valdovų karūną kaip argumentą apkaltinti lietuvius pasisavinus vogtus istorinius artefaktus. Iš ankstesnių kūrinių jau pažįstamas istorikas Andrius Večiorinas, išėjęs į dalinę pensiją, reziduoja tėviškėje ir imasi išnarplioti sudėtingą istoriją. Paraleliai ją tiria ir policijos tyrėjas Arnas Mašiotas. Suvienyti pastangas jiems nesiseka, nes tarp jų nuolatos bėgioja juoda katė. Pabaigoje Večiorinas pastatomas prie ribinio Jautrumo slenksčio: arba viešai sumeluoja ir gelbsti sūnų, kurį teroristai pasirengę paaukoti, arba... Ir jis pasielgia teisingai... Kūrinys žaižaruoja autoriui būdinga ironija. 

Juozas Šikšnelis yra surengęs daugiau nei pusšimtį skulptūrų parodų šalyje ir už jos ribų. Tematika įvairi, portretai, šventųjų, daugiausia angelų, figūros, motinystė ir t.t.

 Parodos bibliotekoje veiks iki 2022 m. lapkričio 7 d.